Vörtbröd med julmust

Igår bakade jag vörtbröd, något jag gör varje jul :) Väldigt speciell smak på vörtbröd, antingen älskar man det eller tycker inte om det alls. Jag älskar det! :) Här är receptet jag utgick från och det blev 2 limpor;
 
 
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
ca 50gram vörtmix (finns färdiga i påsar)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk sirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin
 
_________________________

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin.

3. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min.

4. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. 

5. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar.

6. Jäs 40 min under bakduk.

7. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk sirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.

 
 




Kommentarer
Postat av: Flisan

sv: ja superkul, det är inte bestämt ännu :P

2014-12-04 @ 17:21:46
URL: http://fbb.blogg.se
Postat av: Julia Müller-Sandvik

ominomninomi!!

2014-12-05 @ 19:36:38
URL: http://lorissalovebomb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback